SI
Show menu

Vtisi

Nagrajenci

Na naš rose, ki je prejel naziv svetovnega šampiona, smo ponosni. Daje nam energijo za trdo delo, da lahko proizvajamo vina, ki osrečujejo ljubitelje vin. Pomaga nam pri učinkovitejši promocijo na lokalnem trgu. Ta naziv enega najstarejših ocenjevanj je res nekaj relevantnega.

Karol Šebo, lastnik vinske kleti CHATEAU MODRA, a.s.

Ocene vin na letošnjem 58. mednarodnem ocenjevanju vin Vino Ljubljana so nam vinogradniško vinarski družini Prus v ponos. Veseli smo nagrad za šest oddanih vzorcev in s tem veliko biro nagrad in šampionov ter prvakov sort in prvaka države. Za naše delo in trud v vinarski branži smo letos prejeli:

  • 4 zlate medalje
  • 2 veliki zlati medalji
  • svetovni šampion
  • slovenski šampion
  • 2 slovenska prvaka sorte
  • 1 prvak države

Ta krasna odličja nam ponovno gradijo blagovno znamko vin Prus, s katerimi smo in bomo še bolj razpoznavni na domačem in tujem trgu.


Jožef Prus, Vinska klet Prus

Isteničevi pridelujemo odlične penine že od leta 1968, vendar smo pravo veljavo na trgu začeli pridobivati šele z medaljami in šampionskimi naslovi, ki smo jih za kakovost naših penin, pridelanih po klasični metodi, prejeli na Vinu Ljubljana in drugih mednarodnih ocenjevanjih. Drugo leto bo minilo 25 let od proglasitve našega prvega šampiona, enajsti (svetovni) šampion mednarodnih ocenjevanj pa za nas pomeni veliko čast in dokaz, da sodimo v sam svetovni vrh v razredu penečih vin.

Janez Istenič, Penine Istenič


V čast in veselje nam je bilo prejeti novico, da je naša zelo suha Zlata radgonska penina letnika 2012 na mednarodnem ocenjevanju Vino Ljubljana prejela naziv Svetovni šampion med penečimi vini. Prav posebej pa smo ponosni na dejstvo, da se je strokovnjakom kot najbolj všečna pokazala prav penina iz tekoče prodaje. Gre torej za aktualen izdelek, ki je vsem potrošnikom dostopen na trgovskih policah. Prav tako sta zlati medalji prejela še dva takšna izdelka Radgonskih goric »s police«, Sauvignon iz linije Radgona ter Traminec s črno etiketo, oba letnika 2015. Prejete nagrade dokazujejo uspešnost našega sistematičnega dela, ki temelji na kakovosti, vse od grozdja pa do končnega proizvoda. To so v naših izdelkih opazili ocenjevalci, vsakodnevno pa nam to potrjujejo potrošniki, ki v naših izdelkih uživajo in z njimi ustvarjajo najlepše trenutke.

Andreja Novak, Radgonske gorice d.d.

Vesel sem, da smo z družino po 115 letih, odkar je praded Kaspar dobil prvo priznanje za vino v bivši Avstroogrski, še vedno na dobri poti, kar zadeva kakovost pridelanega vina. Še bolj pa me veseli dejstvo, da bo verjetno sedaj tudi dokončno padel mit, da so na Štajerskem dobra samo slajša vina in ocenjevanje VINO LJUBLJANA  je pravo ocenjevanje za to. Prav tu namreč še vedno velja prepričanje, da dobra suha vina prihajajo samo iz zahodnega dela Slovenije. 
Obdržati primarne arome grozdja in jih z umnim kletarjenjem ohraniti  v vinu je naše poglavitno poslanstvo. Ponosni smo, da nam to uspeva.

Alojzij Gaube, Vino Gaube

Sodelujoči strokovnjaki

Organizacija Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana je ena najučinkovitejših, kar jih poznam. Kot opazovalec iz Vinofeda sem impresioniran nad trudom, ki so ga vložili organizatorji, da je vse potekalo v znamenju integritete, objektivnosti in ustrezne formalnosti.
Zmagovalni vzorci so izbrani na podlagi zahtev OIV, celotno ocenjevanje pa preverjajo predstavniki OIV in Vinofeda, tako da je kupec lahko prepričan, da so vina, ki so dobila medaljo, res vredna tega pečata kakovosti.
Ekipa Vino Ljubljana je na ta dosežek lahko ponosna. Vino Ljubljana je najstarejše vinsko ocenjevanje na svetu in je na dobri poti, da postane najboljše na mednarodni ravni glede na dobro izbiro mednarodnih ocenjevalcev in število sodelujočih držav.


Ghislain K. Laflamme, predsednik Vinofeda

Na 58. mednarodnem vinskem ocenjevanju Vino Ljubljana sem zastopal OIV in izjemna organizacija dogodka je name naredila res pozitiven vtis. Prostor za degustiranje je bil primeren in čutiti je bilo, da je za vse vidike strokovne degustacije vina dobro poskrbljeno. Ocenjevalci slovenskih in drugih vin so pripotovali v Slovenijo iz vsega sveta. Slovenska vina vsako leto bolj potrjujejo, da so protagonisti celotnega svetovnega vinskega scenarija. Vsem ljubiteljem vina toplo priporočam, da obiščejo to čudovito deželo in okusijo njena odlična vina!


Guido Baldeschi, delegat OIV na 58. Mednarodnem ocenjevanju vin – Vino Ljubljana

V Ljubljano pridem vedno z velikim veseljem. Kot ocenjevalka se počutim zelo dobro, ker je vse organizirano popolno in ker sem deležna tolikšnega gostoljubja.
Rada bi pohvalila vašo visoko profesionalnost pri organizaciji 58. Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana.
Zelo sem bila počaščena, da sem tako kot že dve leti poprej spet sodelovala kot degustatorka v edinstvenem zgodovinskem ambientu Ljubljanskega gradu. Tamkajšnje umirjeno okolje nam je omogočilo, da smo lahko pokušali vzorce povsem zbrano. V veliko pomoč nam je bil tudi podporni računalniški program. 
Poleg ocene (ki temelji na 100-točkovnem sistemu, kakršnega je predlagal OIV) pri vsakem vzorcu opišemo še arome in ga profiliramo. 
Hvala tudi za zanimivo ekskurzijo in obisk vinske kleti v Goriških Brdih. 


Ruth Anselmann

Ocenjevanje končno postaja stabilno in pomemben barometer stanja kakovosti in prepoznavnosti domačih in svetovnih vin. Trije ključni dejavniki v tem trenutku okarakterizirajo Vino Ljubljana.
Sledljivost vzorcev vina od začetne razvrstitve v kategorije, anonimnost serviranja vina, kvaliteta okušanja vina, ki je zaupana svetovnim degustatorjem, za vse to gre priznanje strokovni ekipi, ki skrbi za nemoten in prefinjen potek ocenjevanja. Prav ta element odločilno vpliva na raven samega ocenjevanja in njegovo prestižnost.
Edukativno vrednost samega ocenjevanja, tako na ravni degustatorjev, med katerimi se slovenski ocenjevalci primerjalno učijo in pridobivajo potrebne mednarodne izkušnje, kot tudi na kakovosti vin, ki na ocenjevanje prihajajo in s prejetimi nagradami dokazujejo, da ni bistvene razlike med vini domačih in tujih proizvajalcev, so le razlike v poreklu in stilu.
Pozicioniranje Slovenije kot vinske dežele s posebnim občutkom tako za pridelavo vin kot tudi za njegovo komercializacijo. Dejstvo je, da nagrade nekaj veljajo in priljubljenost nagrajenih vin pozitivno odmeva tako doma kot po svetu.
Prav zaradi teh dejstev in priznanja za najstarejše ocenjevanje na svetu Vino Ljubljana zasluži tudi naziv najprestižnejšega ocenjevanja v osrednji Evropi, zatorej srečno naprej.

Iztok Klenar, predsednik 58. Mednarodnega ocenjevanja vin


Na najstarejšem ocenjevanje v EU in na svetu smo se letos v Ljubljani srečali z večjim številom vzorcev (letos 412 vzorcev, lani več kot 350 vzorcev), ki so prihajali iz 21 držav. Vzorce je ocenjevalo 40 domačih in mednarodno uveljavljenih degustatorjev iz 14 držav (lani iz 11 držav). Pokrovitelji ocenjevanja so bili OIV, UIOE in VinoFed, ki so z delegiranimi svojimi nadzorniki budno spremljali potek 3-dnevnega mednarodnega ocenjevanja.
Za razliko od številnih drugih ocenjevanj je značilno, da so vina poleg kvantitativne 100-točkovne ocene tudi profilirana s točkami od 0-10 glede na intenziteto, sladkost, kislost, tanine, les, telo in kompleksnost, dodatno pa tudi opisana z opisniki (deksriptorji). Degustatorji imajo na razpolago kar 248 opisnikov, od tega 48 za videz, 44 za vonj, 127 za okus ter 29 najpogostejših napak in bolezni. Vse te ocene zahtevajo popolno posvetitev ovrednotenju dejanske kakovosti vina, so pa v okviru degustatorjev v posamezni komisiji zelo usklajene in enotne.
V manj kot mesecu dne razlike (od 26.05.-21.06.2016) je bilo pod pokroviteljstvom OIV kar sedem (7) ocenjevanj: Sélections Mondiales des Vins Canada, International Wine Contest Bucharest (Romunija), Mondial de Chasselas (Aigle, Švica), Muvina (Prešov, Slovaška), Vinagora (Balatonfüred, Madžarska), Vino Ljubljana in Oenoforum (Lednice, Češka). Ne glede na veliko število mednarodnih ocenjevanj pa Vino Ljubljana še vedno ostaja eno izmed najbolj prepoznavnih in uglednih vinskih ocenjevanj, zato smo še nadvse ponosni tako na povečanje števila vzorcev vin kot število držav, iz katerih so prišli mednarodni degustatorji. Vsi nam priznavajo visoko raven profesionalnosti, za kar skrbijo predsednik in vodja ocenjevanja, enologa svetovalca in ekipa podiplomskih študentov Biotehniške fakultete v Ljubljani. 
Nagrade in medalje so vsekakor potrditev trdega dela in znanja vinogradnikov-vinarjev, njihov število pa je s strani OIV omejeno na največ 30 % od vseh ocenjenih vin. O visoki kakovosti letošnjih ocenjenih in nagrajenih vzorcev zelo nadzorno pove podatek, da sta bili podeljeni le dve srebrni medalji, 119 ali slabih 29 % zlatih in 3 velike zlate medalje. Vemo, da ne morejo biti vsi svetovni ali slovenski šampion, zato se v Ljubljani podeljujejo tudi Trofeja Tsukamoto, Trofeja VinoFed, slovenski prvaki sort, prvaki slovenskih vinorodnih okolišev in prvaki držav.


Dr. Tatjana Košmerl, enologinja svetovalka

Najlepša hvala, da ste me povabili na 58. ocenjevanje vin Vino Ljubljana. Za nas je to pomembno tekmovanje, saj se ga je dolgo udeleževal moj tast Toshihiko Tsukamoto, in zame je velika čast, da sem se ga udeležil tudi letos. Že sedem let je minilo, odkar sem bil nazadnje tu, to je bilo leta 2009. V tem času je bilo mesto lepo vzdrževano in razvile so se tudi avtoceste; opazil sem, da v Sloveniji veliko prenavljate.
Ko sem se prvič udeležil tega ocenjevanja, smo rezultate pisali na papir, zdaj pa je to vlogo prevzel računalnik, tako da ocenjevanje in sploh celoten dogodek potekata hitreje. Namesto papirja so bile tokrat tablice in tudi tu je bilo čutiti razvoj. Čudovito je bilo tudi doživetje svečanega, mirnega prostora v gradu sredi naravnega gozda, kjer smo pokušali vina, in imel sem občutek, kot da sem se znašel v davno minulih časih.
Po vaši zaslugi je bila to zelo dobra priložnost za prihodnost japonskega vinarstva, saj se je je, tokrat kot opazovalec, udeležil tudi prof. dr. Okuda, izvedenec za enologijo in vinogradništvo na Univerzi v Yamanashiju in predsednik japonskega ocenjevanja vin.  
Japonska sicer ima svoje ocenjevanje, vendar ni članica OIV, zato uporablja svojo metodologijo. Potrebujemo več konkurenčnosti, da se bo kakovost japonskih vin uskladila s svetovnimi standardi.
Poročajo, da je japonsko vino dobilo medaljo na mednarodnih ocenjevanjih. Upam, da se bodo v prihodnje tudi drugi japonski vinarji udeležili ljubljanskega ocenjevanja.
Mimogrede: v Sloveniji imajo tudi podnevi vsi vozeči avtomobili prižgane luči. Spominjajo me na to, da je bila ta dežela nekoč ena od socialističnih jugoslovanskih republik. In da ima močno kulturo varnosti. V predmestjih na križiščih ni semaforjev; deluje rotacijski sistem. Zdi se, da imajo funkcijo rdeče luči kar pešci sami, saj je avtomobil vedno ustavil, kadar smo stali pred zebro. To je imeniten sistem, s katerim je mogoče zmanjšati število semaforjev in tekoče stroške. Na Japonskem avtomobili pešcem nikoli ne ustavijo, ker dajejo Japonci navadno prednost optimizaciji, zato avtomobilom ni treba ustavljati. Občutek imam, da so Slovenci prijazni in obzirni ljudje z visoko razvito kulturo varnosti.
Resnično spoštujem slovensko kulturo in ljudi in jih vedno bom.

Shigeki Kida