SI
Show menu

Vzporedni dogodki

Let's SWING & ROCK 'N' ROLL in Festival NOSTALGIJA

KONCERTNO PLESNI DOGODEK

Let's SWING & ROCK'N'ROLL, KONCERTNO-PLESNI je osrednji del večernega dela festivala Nostalgija.  Sobota, 6. septembra, od 20.00 ure dalje bo koncertno plesno obarvana z nastopom swing, rock’n’roll in rockabilly zasedb, ter swing&rock’n’roll plesnih šol in društev. Poleg  teh bodo nastopile tudi najboljše  glasbene  skupine, med drugim legendarna skupina BITCH BOYS, nepogrešljivi LUCKY CUPIDS, ki letos praznujejo 20 let delovanja in slovenski rockabillyji EIGHT BOMB. Dogodek bo v akustično odlični marmorni dvorani GR, ki bo v ta namen opremljena v stilu 50-ih in 60-ih let. V sklopu dnevnega dogajanja festivala Nostalgija se čez  dan odvijajo delavnice swing&rock’n’roll plesnih šol in društev, ki obiskovalcem predstavljajo tovrstno zvrst plesa in kjer se lahko naučijo osnovnih plesnih veščin.

Cenejše vstopnice za večerni koncertno-plesni rock’n’roll & swing večer, so na voljo po polovični ceni -50%  le v predprodaji in sicer od  9,99 EUR na prodajnih mestih KUPONKO.SI, www.mojekarte.si, OMV bencinskih servisih, blagajni Cankarjevega doma, Kompas poslovalnicah, TIC poslovalnicah, ipd.

Kupci vstopnic za večerni koncertno-plesni dogodek, imajo tudi PROST VSTOP na dnevni del festivala Nostalgija in  sejem Vino Ljubljana.

NOSTALGIJA festival je tradicionalna prireditev namenjena vsem ljubiteljem VINTAGE, RETRO, HERITAGE, SWING & ROCK'N'ROLL kulture in starodobnih avtomobilov. Letos  že osma po vrsti.  Gre za edinstveno nostalgično prireditev v Sloveniji , ki obiskovalce popelje v stare dobre čase z vonjem po naftalinu in v Evropi velja za eno najbolj cenjenih tovrstnih prireditev.

Poseben čar in zanimivost te prireditve dajejo  udeleženci in lastniki vozil, ki so oblečeni v nostalgičnem stilu. Zato vabimo vse obiskovalce, da se festivala udeležijo v nostalgičnih oblačilih, s predmeti in modnimi dodatki iz takratnih starih časov, ali pa naj se na prireditev pripeljejo s starodobnim avtomobilom, motorjem,  kolesom, skirojem ipd., kjer bo zagotovljen tudi brezplačni parking.

Prireditev bo letos še v večjem obsegu kot ponavadi in zato na lokaciji mestnega sejmišča, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, od četrtka  4. do sobote 6. septembra, kjer bo na ogled v nostalgičnem duhu skupaj z vinskim sejmom Vino Ljubljana, ki letos praznuje 50 let.

Kot največja atrakcija letošnjega festivala Nostalgija, bo zagotovo originalna starinska trgovina z mešanim blagom,  ki bo prvič na ogled širši javnosti. V uporabi je bila od konca 19. stoletja do leta 1948. Založena bo z izdelki embalaže iz tistega obdobja, kot so starinska blagajna, tehtnica, bomboni, keksi, marmelade, kava, kozmetika, oblačila in obutev, sesalci, televizorji, radijski aparati ipd., ter reklamnimi tablami in plakati iz takratnega obdobja.

Prav tako bo prvič mogoče videti razstavljeno starinsko sejno družabno sobo in kavarno,  marketinški muzej z muzejsko zbirko blagovnih znamk, ki so zaznamovale slovensko in ex jugoslovansko tržišče kot npr. Cockta, Šumi, Kolinska, Kraš, Kandit, Bizjak, Union, Zlatorog, Nivea, Solea, Ilirija in številne druge. Razstavljena bo tudi starinska Petrolova bencinska črpalka z izdelki, ki so se v takrat prodajali na bencinskih črpalkah.

Na prireditvi bo tradicionalno moč videti tudi najlepše starodobne avtomobile predvojnih modelov in ameriške avtomobile iz obdobja zlatih 50-ih in 60-ih let, stara kolesa in kolesarje oblečene iz tistega obdobja, vespe in skuterje, na ogled bo razstava starih otroških igrač in vozičkov.

V sklopu festivala,  se bo odvijal tudi boljšji sejem starin, vintage, retro in heritage predmetov. Tako bodo na račun  prišli  vsi ljubitelji nostalgije, vintage, retro, heritage obdobja, ki se bodo tako lahko zavrteli v zlato obdobje od okoli 1900-1970 leta, na ogled pa bo tudi prodajna razstava PIN UP fotografije enega najboljših fotografov Boštjana Tacola.


SWING & ROCK’N’ ROLL DELAVNICE: na festival se bodo predstavile različne plesne šole in društva vsak dan ob 17 in 19 .uri, v soboto pa večkrat na dan ob 11h, 13h, 15h, 17, 19h kje se bodo obiskovalci  lahko seznanili z osnovnimi plesnimi koraki in zaplesali na plesišču v ritmih swinga and rock’n’rolla.

PROST VSTOP za vse, ki se bodo na Festival Nostalgija  pripeljali s starodobnim avtomobilom, motorjem,  kolesom, skirojem izdelanim do obdobja 1970 je prost vstop na dnevni del Festivala Nostalgija in Vinski sejem, ter zagotovljen parking

SREČANJE NAJLEPŠIH STARODOBNIH AVTOMOBILOV, PREDVOJNIH MODELOV IN AMERIŠKIH AVTOMOBILOV, bo v SOBOTO, 6. 9.2014 med 9.30-10.00 in 12.30-17.00 na ploščadi GR

LUCKY CUPIDS

so junaki slovenskega rockabillyja.?Kjupidi se v svoji glasbi držijo vseh izvirnih pravil te zvrsti, hkrati pa tej glasbi dodajajo tudi lasten pečat. Skupina deluje že od leta 1994, torej to leto praznujejo reci in piši 20 let. Z energičnimi nastopi so si ustvarili renome enega najboljših poustvarjalcev te smeri. KJUPIDI pa niso samo odlični izvajalci klasikov rockabillyja. Bend piše tudi lastne skladbe; tudi v slovenščini, na katerih jim ravno tako uspeva pričarati tisto vročično rock'n'rollarsko vzdušje, ki je vladalo v petdesetih letih prejšnjega stoletja. The Lucky Cupids so tudi v živo izvrstni. ?Vsak nastop Kjupidov je edinstvena zgodba in se ne ponavljajo, tako da vas v vsakem primeru obiska čaka poštena doza vročega, prvinskega rockabillyja, vključno z obveznim imidžem, kontrabasom in z briljantino nazaj dvignjenimi pričeskami.

BITCH BOYS

Skupina Bitch Boys je na slovenski rockerski sceni prisotna že 15 let in je prvi slovenski surf rock band, ki se je odzval na surf revival, ki ga je sprožil soundtrack Tarantinovega »Pulp Fictiona« (Šund).?V tem času so pionirji slovenskega surfa izdali štiri albume, posneli dva videospota,  se s svojimi skladbami uvrstili na nešteto kompilacij, ki so bile izdane tako doma kot v tujini. Slednja je Bitch Boys še posebej lepo sprejela. Pipeline Magazine je njihov prvi album  »... In Heat« proglasil za najboljši sodobni surf rock album. Posledično so naslednja dva »Behind the Hound Dog Walls« in »Ride the First Wave« izdali pri ameriški založbi Golly Gee. Albuma sta bila pospremljena z vrhunskimi recenzijami. ?Skupina se je publiki uspešno predstavila tudi s koncerti, ki so sledili v Ameriki in Evropi, kjer so se predstavili na vseh evropskih instro-surf festivalih.??Bitch Boys so se udejstvovali tudi v filmih in na odrskih deskah. Sodelovali so pri snemanju in soustvarjanju dokumentarca »Sound of the Surf«, napisali glasbo za soundtrack dokumentarca o zgodovini slovenskega stripa »Ko Črte Govorijo«, priredili glasbo za muzikal Briljantina in za TV in odrsko različico Kekca, njihovo glasbo pa je v svojem filmu »Izhod« uporabil režiser Dejan Babosek. Bitch Boys so pred kratkim posneli nov video za skladbo IMPENETRABLE, ki bo uradno predstavljen na festivalu NOSTALGIJA.

EIGHT BOMB

Fantje so svojo skupno pot začeli sredi leta 2007, ko združili moči treh predhodnih rockabilly/surf zasedb. S svojo energijo, navdušenjem in predanostjo glasbi so kmalu postali ena  vidnejših rockabilly/psychobilly skupin  v Sloveniji.
Dokaz za to so mnogi koncerti tako doma kot v tujini, po različnih klubih in festivalih.
Leta 2009 so posneli svoj prvi studijski album z naslovom Hemispheric:»na katerega so uvrstili 16 avtorskih skladb, ki niso glasbeni presežek zgolj znotraj žanra, temveč se lahko brez sramu postavijo ob bok prepoznavnim zasedbam doma in v tujini. Če bi njihovo glasbo slišali na radiu, bi težko uganili, da gre za Slovensko zasedbo.« Novice- Andrej Predin
Leta 2011 so izdali drugi stodijski album z imenom Customized, katerega skladbe so bile uvrščene na nemški kompilaciji  Psychomania in Dynamite magazin.

Fantje se lahko pohvalijo z dejstvom, da so nastopili skupaj s svetovno znanimi:
- Mad sin, Batmobille,  Cherrypoppindadies,  The Go Getters, Dale Watson, Hillbillymoonexplosion, Deadline, Silvershine, Furious,…
Trenutno pa predstavljajo svoj tretji studijski album z imenom Daytona Dynamite na katerem je tudi skladba Serenade za katero so fantje posneli video.