SI
Show menu

Dogajanje na sejmu

Glasba & vino

SOUL, JAZZ IN JAZ
Vsak dan, 15.-17. oktober   |   17.00   |   Razstavni prostor Mabat Int d.o.o. (Dvorana Kupola)
V izvedbi mladih jazzerjev, študentov in diplomirancev na celovškem deželnem konzervatoriju, bomo slišali neminljive napeve Franka Sinatre, Elle Fitzgerald, pa tudi kakšno od Stevieja Wonderja, Amy Winehouse, Duffy ipd.
Anja Hrastovšek - vokal, Nejc Škofic - klaviature, Jan Gregorka - bas kitara, Anže Žurbi - bobni 

Nagrade & vino

RAZSTAVA NAGRAJENIH VIN
Vse dni sejma   |   15.00—21.00   |   Gospodarsko razstavišče
Razstava vin, ki so prejela prestižna priznanja najstarejšega mednarodnega ocenjevanja vin na svetu Vino Ljubljana 2014 in 2015

Predavanja & vino

POUČNA PREDAVANJA, VODENE DEGUSTACIJE
Vse dni sejma   |   15.00—21.00   |   Gospodarsko razstavišče
Na sejmu se lahko udeležite nadvse zanimivih in poučnih predavanj ter vodenih degustacij, ki vam bodo razširila nova obzorja v poznavanju vina in njegove kulture.
Urnik predavanj »

Mladi & vino

Si mlad-a od 18 do 30 let?!

Zagotovi si brezplačno vstopnico za vinski sejem.

Preglej seznam in se prijavi na eno izmed poučnih delavnic. Pohiti! število mest je omejeno.

Urnik delavnic »

Hrana & vino

Vse dni sejma vas vabimo na atraktivne šove velikih kuharskih mojstrov, ki vam razkrivajo skrivnosti nenavadnih kombinacij in svojstvenih avtorskih pristopov v umetnosti kulinarike.


CHEF BORUT CENTA, restavracija Element
Četrtek, 15. oktober   |   16.00   |   kulinarični šov
Borut Centa se je izobraževal na Srednji šoli za gostinstvo v Ljubljani. Znanje je pridobival pri Slavku Adamljetu. Sodeloval je  tudi z Janezom Perdanom – Johnnyjem in Janezom Lenčkom. Izpopolnjeval se je še pri Andreju Goljatu.
»V Element vstopiš z občutkom že doživetega. Te goste že poznaš, te krožnike si že videl, ta vina si že popil, teh jedi si se že naveličal … Toda, ko odhajaš, po stisku roke s pravo kuharsko postavo chefa Boruta Cente doživeto vseeno pridobi novo spoznanje. Element zavestno ne sega v višave, a to, kar ponuja, ima svoja zakaj in zato.« 
Iz Dobrojedovega dnevnika, Nedelo
Organizator: Kaval Group
CHEF ANŽE GOMBAČ, restavracija Evergreen
Četrtek, 16. oktober   |   17.00   |   kulinarični šov

Svojo poklicno pot je začel kot profesionalni košarkar. Danes velja za enega najboljših slovenskih kuharskih mojstrov. Kuhal je za najrazličnejše državne funkcionarje in ekipe športnikov. Med drugim tudi za ameriškega predsednika Clintona, francosko nogometno reprezentanco in evropske košarkarske ekipe. Pa za švedskega kralja, španskega kralja in vse obrambne ministre Evropske unije. Kot pravi profesionalec ne skriva spogledovanja s klasično francosko kuhinjo z Alainom Ducassom na čelu, kot tudi ne s popularnim angleškim kuharskim mojstrom Gordonom Ramsayjem in njegovim učiteljem Jean-Pierrom.

Organizator: Kaval Group

CHEF ZDRAVKO ANDŽELEVSKI, gostilna Prinovec
Petek, 16. oktober   |   17.00   |   kulinarični šov

Bistvo je v sestavinah ... Sezonske, lokalne, sveže, pridelane, vzrejene ali ulovljene s skrbnostjo in ljubeznijo do zemlje, živih bitij in ljudi, ki v teh pridelkih uživajo – to so sestavine jedi, ki kuharja Zdravka Andželevskega spremljajo iz domače kuhinje od malega. V mamini kuhinji se je pripravljala hrana iz pridelkov domačije na Bizeljskem. Od tod izvira Zdravkova ljubezen do hrane, do kuhanja in stremenje, da iz vsake sestavine, bogate ali preproste, izrazi tisto najboljše. Od tod izvira spoštovanje do sestavin in njihove vloge pri harmoniji okusov in izgledu jedi, ki bogatijo njegove krožnike. Zdravko je kuhar samouk, ki je svoje znanje in veščine oblikoval in izpopolnjeval pod mentorstvom vrhunskih slovenskih chefov. Danes vodi gostilno Prinovec v Šmarjeških Toplicah.

Organizator: Mabat Int. & gostilna Prinovec

CHEF ČASLAV MATIJEVIĆ, SOS in - Gourmet klub Kastav
Petek, 16. oktober   |   19.00   |   kulinarični šov

Sodnik finalnega dela Masterchef Hrvaška in lastnik SOS in – Gourmet klub Kastav:
»Kdo je rojen za ples, kdo drug za petje, kdo zaman, jaz pa sem bil rojen za kuhanje. Kuhinja predstavlja trenutek in filozofijo, ki se nikoli ne ponavlja. Recepti ne obstajajo, obstaja le trenutna inspiracija.«

Organizator: SOS IN - GOURMET KLUB KASTAV
PREDSTAVITEV DRUŠTVA ZA PRIZNANJE PRAŽENEGA KROMPIRJA KOT SAMOSTOJNE JEDI
Petek, 16. oktober   |   15.00—21.00   |   Predstavitev

Vabljeni na pokušino najbolj okusnega praženega krompirja.
Ministrstvo za okolje in kmetijstvo je Društvu praženega krompirja kot samostojne jedi 21. aprila 2012 podelilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju prehrane. 

Organizator: Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi
CHEF IGOR JAGODIC, restavracija Strelec
Sobota, 17. oktober   |   16.00   |   kulinarični šov

Od leta 2006 do 2010 član je bil član slovenske nacionalne kuharske reprezentance s številnimi dosežki: dve srebrni medalji na kuharski olimpijadi v Erfurtu – Nemčija (IKA – Culinary Olympics) 2008, 2. mesto na izboru kuharja za Južno Evropo Global Chefs Chalenge 2012. Izobraževal se je na Danskem in v Nemčiji: Copenhagen, restavracija NOMA; Bergisch Gladbach, Schlosshotel Lerbach, Gourmet restaurant Lerbach. Od decembra 2012 je vodja kuhinje v restavraciji Strelec. Časnik Nedelo mu je podelil pet sončkov, 1. mesto v izboru Ljubljanski znak kakovosti 

Organizator: Kaval Group

CHEF JANEZ BRATOVŽ, restavracija JB
Sobota, 17. oktober   |   17.00   |   kulinarični šov

Kuharski mojster svetovnega kova chef Janez Bratovž je steber kulinaričnega užitka v JB restavraciji v Ljubljani. Chefa Janeza Bratovža določa nenehna želja po doseganju popolnosti, njegove kulinarične kreacije zaznamujeta dojemanje prvinskosti v hrani in hkrati premišljena in prefinjena drznost, zato okusi in posamezne jedi razširjajo kulinarično obzorje in spreminjajo vaše in njegovo prepričanje, kaj in kakšna je lahko dobra in zapeljiva hrana. Čisto in prefinjeno je vodilo chefa Janeza Bratovža, kuharskega velemojstra, ki se je kalil doma in v Evropi, in je dom našel na začetku Miklošičeve ulice, ki popotnika popelje v zgodovinsko in sodobno Ljubljano.
Jedi so iz popolnoma svežih sestavin. Prezentacija jedi je zmeraj elegantna – gosta očarajo s prvinskimi okusi. Integriteto in šarm kuhanju chefa Janeza Bratovža daje kombinacija mediteranskega z globalnimi vplivi od drugod, a vendarle ves čas z neprikritim ohranjanjem tradicije – visoke francoske in nostalgične slovenske.

Organizator: Mabat Int. & Restavracija JB

Zvezde & vino

BURBON STEAK PIKNIK Z ALYO & 6 PACK ČUKURJEM
Četrtek, 15. oktober   |   15.30   |   Mestna ploščad, Gospodarsko razstavišče
Alya bo poskrbela za degustacijo št.1 prodajnega bourbona na svetu, 6 Pack Čukur pa bo delil slastne stejke  izpod rok chefa Zdravka Andželevskega iz gostilne Prinovec.
Organizator: Mabat Int. & Gostilna Prinovec
ZVEZDNIŠKI KULINARIČNI IZZIV Z EKIPO PLANET TV
Četrtek, 15. oktober   |   18.00   |   Tekmovanje v kulinaričnih spretnostih 
Tekmovanje znanih slovenskih osebnosti v kulinaričnih spretnostih: Jure Godler, Anja Markovič, Blaž Jarc, Pia Škofic 
Organizator: Vino Ljubljana & Kaval Group
ZVEZDNIŠKI KULINARIČNI IZZIV Z EKIPO IGRALCEV »ENA ŽLAHTNA ŠTORIJA« IN DEGUSTACIJA VINA ENA ŽLAHTNA ŠTORIJA 
Petek, 16. oktober   |   18.00   |   Tekmovanje v kulinaričnih spretnostih 
Tekmovanje znanih slovenskih osebnosti v kulinaričnih spretnostih 
Organizator: Klet Goriška Brda v sodelovanju z Vino Ljubljana in Kaval Group 


NAGRADNA IGRA IN PODELITEV NAGRAD Z IRIS MULEJ
Petek, 16. oktober   |   18.00   |   Dvorana Kupola, razstavni prostor Mabat Int.
Sodelujte v mikavni nagradni igri za eno od kolekcije vin razstavnega prostora Mabat Int. 
Organizator: Mabat Int.
ZNANE SLOVENKE VABIJO NA PRAŽEN KROMPIR
Petek, 16. oktober   |   17.00   |   Degustacija
Organizator: Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi
NAGRADNA IGRA IN DEGUSTACIJA VIN S SKUPINO KINGSTON
Sobota, 17. oktober   |   16.30   |   Dvorana Kupola, razstavni prostor Mabat Int
Druženje, degustacija vin in mega nagradna igra s skupino Kingston, kjer se lahko potegujete za magnum steklenice priznanega črnogorskega vina prizvajalca 13. jul Plantaže! Vabljeni na razstavni prostor Mabat Int. 
Organizator: Mabat Int.
ZVEZDNIŠKI KULINARIČNI IZZIV
Sobota, 17. oktober   |   18.00   |   Tekmovanje v kulinaričnih spretnostih 
Tekmovanje znanih slovenskih osebnosti v kulinaričnih spretnostih
Organizator: Vino Ljubljana & Kaval Group
1. SIMPOZIJ PRISTNIH SLOVENSKIH ŽGANJIC S TONETOM FORNEZZIJEM - TOFOM
Vse dni sejma   |     Dvorana Kupola 
Ob številnih vrstah vina, od terana do rizlinga in žganih pijač, od viskijev do konjakov pa v Sloveniji že od nekdaj kraljujejo domača žganja, če omenimo le slivovko,  brinjevec ali medico.  V okviru simpozija iščemo nove pristne, inovativne, samonikle slovenske žganice. Nekatere od njih imajo zgodovinsko tradicijo.
Organizator: Nedeljski dnevnik & Tone Fornezzi Tof

Debata & vino

Z okroglimi mizami in vročimi debatami se bomo dotaknili aktualnih tem:

TERAN – DEL KULTURNE DEDIŠČINE IN NACIONALNE IDENTITETE
Četrtek, 15. oktober   |   15.00   |   Dvorana Avla - desno 
Prisotni MKGP: mag. Tanja Strniša, državna sekretarka 
Ostali: Marjan Colja, Vinakras z.o.o., dr. Friderik Vodopivec, strokovni vodja projekta za zaščito Terana, Denis Rusjan, BF (nosilec študije - primerjava sort refošk/teran), dr. Klemen Lisjak, KIS (avtor brošure o Teranu), Boris Lisjak (predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev teran) 
Moderatorka: Vida Petrovčič
VPLIV UŽIVANJA VINA NA ZDRAVJE ČLOVEKA
Petek, 16. oktober   |   16.00   |   Dvorana Avla - levo 
Dr. Lovro Žiberna s člani Evropskega reda vitezov vina (ERVV Konzulat)

Stroka & vino

IZOBRAŽEVANJA/DELAVNICE/UGODNOSTI ZA STROKO 

Gospodarsko razstavišče vas vabi, da na sejmu izkoristite ugodnosti ter pridobite še več znanja in izkušenj na svojem področju!

Za zastopnike gostinskih lokalov, restavracij, hotelov: 

  • BREZPLAČEN OGLED SEJMA OB PREDLOŽITVI KARTICE MERCATOR CASH & CARRY (vse dni sejma)
  • BREZPLAČNI OGLED SEJMA S PREDHODNO NAJAVO RESTAURANT CLUBU (vse dni sejma)

SESTAVA VINSKE KARTE
Četrtek, 15. oktober    |   15.00   |   Ciljna skupina: gostinski lokali in restavracije
Predavatelja: Ivan Peršolja in Boris Gašparin, Društvo Sommelier Slovenije
RADA IMAM VINO. ZAKAJ NAJ PIJEM RAVNO VAŠE? 
Petek, 16. oktober    |   13.30   |   Ciljna skupina: vinarji    | Tema: vinski marketing 
Dr. Amadea Dobovišek, svetovalka za management, ustanoviteljica in direktorica podjetja Publi Una d.o.o., ki je svetovala mnogim domačim in tujim podjetjem pri izboljšanju njihovega tržnega položaja, bo povabljene vinarje izzvala z izobraževalnim predavanjem: »Ali razmišljate kdaj o pravilih, po katerih je treba igrati, če hočemo dobro vino ne le pridelati, ampak tudi prodati? Kako naj se razlikujemo od substitutov, od mnogih prav tako dobrih vin, kot je naše, da nas bodo ljubitelji vina sploh opazili, se navdušili prav nad nami, nas vzljubili in si natočili večkrat naše vino kot od koga drugega? Ja, to je pač tržna tekma! In poudarek je na ustvarjanju navdušenja, ne na zadovoljstvu, ki je preživeta kategorija.«
SVETOVNI TRENDI IN MEŠANE BARSKE PIJAČE NA OSNOVI VIN IN PENIN 
Petek, 16. oktober    |   15.00   |   Ciljna skupina: barmani     
Trendi koktajli: poučno predavanje in prikaz pijač na osnovi vina in penin
Vinski koktajli – bovle: ob katerih priložnostih jih ponudimo oz pripravljamo
Nekaj za zraven –»Appetizers«: kaj potrebujemo za pripravo vinskih koktajlov  ter s čim jih ponudimo
Organizator: Društvo barmanov Slovenije