SI
Show menu

Predavanja

Četrtek, 20. oktober

16.00–17.00, Avla desno
MLADI IN KORISTNOST ZMERNEGA UŽIVANJA VINA / predavanje
Vino kot najboljša alternativa med alkoholnimi pijačami. 
Predavatelj zaslužna prof. dr. Slavica Šikovec, velika vinska viteška dama
Organizator: Društvo Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo


16.00–17.00, Avla levo
SLOVENIJA – VINSKE ZVEZDE – POGLED OD ZUNAJ / predavanje in vodena degustacija dvanajstih vin
12 slovenskih vin, ki so bila lani deležna največje pozornosti v tujini. Hkrati je to vsebina razprodane prve predstavitve slovenskih vin doslej v okviru najbolj prestižnega programa degustacij na sejmu Vinitaly (Verona, Italija, 2016).
Predavatelj: Robert Gorjak
Organizira: Revija VINO d.o.o.


17.00 - 18.00, Avla desno
"8 VIN in 8 SLOGOV" /  vodena degustacija     
Na mednarodnem trgu ne odloča samo kakovost, o kateri najraje govorimo, temveč specifičen slog in tipologija vina: od mirnega belega in rdečega vina do predikatnega vina. Slog vina se ne nanaša samo na različne tehnologije pridelave, ampak je še bolj navezan na vnaprejšnjo odločitev vinarja o tem, kaj nam želi s svojim vinom sporočiti.
Predavatelj: Dušan Brejc, Vinska družba Slovenije
Organizator: GR in Vinska družba Slovenije


17.00–18.00, Avla levo 
ŽLAHTNI OKUSI MALVAZIJE – VINSKA KRALJICA SREDOZEMLJA / predavanje in vodena degustacija 
Najbolj razširjena bela sorta v Sredozemlju ima tako pri nas kot v bližnji okolici že dolgo zgodovino gojenja.
Predavatelj: Bruno Gaberšek, Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije
Organizator: Mabat Int. d.o.o.

18.00–19.00, Avla desno
PENINE – KAKO JO USTVARITI, KAKO JO PONUDITI, KAKO JO UŽIVATI /predavanje
Predavatelja: mag. Repnik Sebastjan Hospes in Anton Pezdirc vitez vina prokonzul administrator ERVV Konzulata za Slovenijo
Organizator: Društvo Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo


18.00–19.00, Avla levo 
PRIHAJA REBULA / predavanje in vodena degustacija
Spoznajte skupaj z enologom rebulo kot sorto tisočerih obrazov, ki je doma v Brdih in postaja čedalje bolj trendovska. Zakaj? Rebula je idealna osnova za penine, ki spremljajo vse najlepše trenutke v življenju. S svežo sadno dišečo rebulo nikoli ne zgrešimo. Je pa tudi vino za velike kozarce – zrelejše in prestižno. 
Predavatelj: Darinko Ribolica, enolog 
Organizator: Vinska klet Goriška Brda


19.00 – 20.00, Avla desno
"O VITOVSKI, KI GRE NAVZGOR« /  predavanje
Vitovska ali vitovska grganja, je ena od skoraj pozabljenih, starih in avtohtonih sort iz slovenskega in italijanskega Krasa. Njena popularnost na trgu v zadnjih letih raste. Omogoča pridelavo zelo različnih vin, kar jo naredi za zanimivo tako za vinarje kot za tujce. Povedali bomo nekaj osnovnih dejstev in razmislili o njeni prihodnosti.                                                               
Predavatelj: Dušan Brejc
Organizator: Revija Vino d.o.o.    

Petek, 21. oktober

13.00–14.00, Avla levo
STARE SORTE VINSKE TRTE – MUZEJ ALI PRIHODNOST / okrogla miza  in degustacija nekaterih starih sort vinske trte 
Starih  sort vinske trte v Sloveniji je veliko, strokovnjaki ocenjujejo, da jih je prek sto. To pomeni,  da ima Slovenija bogato vinogradniško tradicijo. Te sorte ne predstavljajo samo genetskega potenciala in ohranjanja biodiverzitete, pač pa tudi tržno priložnost, saj vinski sladokusci iščejo nove okuse.
Seveda pri večini sort obstajajo razlogi za to, da so te sorte utonile v pozabo, vendar se naravni, še bolj pa človeški dejavniki spreminjajo, zato se  morda v  kateri od njih skriva zaklad za prihodnje rodove.       
Prof. dr. Denis Rusjan, Biotehniškna fakulteta, Univerza v Ljubljani, Radojko Pelengić, Kmetijski inštitut Slovenije, ter Andreja Škvarč, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica,  bodo pripravili pregled  tistih sort iz nabora starih, za katere menijo, da nosijo v sebi zanimive lastnosti. Pregled bo spremljala tudi degustacija vinificiranih vzorcev nekaterih sort. Strokovnjaki bodo odgovarjali na vaša vprašanja in  predloge ter vam svetovali,  kako pridobiti ustrezen sadilni material omenjenih sort.    
Ker je število mest omejeno, vas prosimo, da čim prej potrdite svojo udeležbo preko spletnega obrazca. S povratno  elektronsko pošto vam bomo potrdili rezervacijo. 
Organizator: ekipa GR skupaj z vinogradniškimi strokovnjaki


16.00–17.00,  Avla levo
JUNAKI VINOGRADOV PREDSTAVLJAJO NAGRAJENA VINA / predstavitev in vodena degustacija
Klet Brda združuje 400 briških vinogradniških družin, ki že več kot pol stoletja soustvarjajo uspešno zgodbo briškega vinarstva. Ker še vedno glavnino opravil na strmih briških gričih opravijo ročno, jim pravimo junaki vinogradov. Predanost zemlji, skrb za vzgojo trte in veliko znanja v kleti omogoča, da vina Kleti Brda vsako leto prejmejo številne mednarodne nagrade. 
Spoznajte največjo izvoznico slovenskih vin in poskusite najbolj nagrajena vina leta 2016. 
Predavatelj: Damjan Resnik, koordinator prodaje
Organizator predavanja: Vinska klet Goriška Brda


17.00–18.00, Avla levo 
ZGODBA O COURVOISIERJU  /   predavanje
Spoznajmo se s konjakom
Vsi vemo, da je konjak prestižna žganjica, vendar velikokrat zelo malo vemo, zakaj ima tak sloves. Vzemite si čas in se pobliže spoznajte s konjakom. 
Predavatelj: Majda Debevc, sommelier WSET 3
Organizator: Mabat Int d.o.o.


17.00–18.30, Avla desno
TERAN SKOZI PROSTOR IN ČAS / predavanje in vodena degustacija          
Predavatelj: dr. Friderik Vodopivec


18.00–19.00, Avla levo
SVET VINSKIH MEHURČKOV / predavanje in vodena degustacija
Vse, kar ste si želeli vedeti o penečih vinih, pa si niste upali vprašati
Predavatelj:  Bruno Gaberšek, Združenje družinskih vinogradnikov – vinarjev Slovenije
Organizator: MABAT Int d.o.o


19.00–20.00, Avla levo 
AZIJSKI VISKIJI  /  predavanje  / ŠTEVILO MEST JE ŽE ZAPOLNJENO
Predavatelj: Majda Debevec, sommelier SWET 3
Organizator: Mabat Int. d.o.o.