SI
Show menu

Stare sorte vinske trte - muzej ali prihodnost

Stare sorte vinske trte – muzej ali prihodnost?        
21. oktobra ob 13. uri v dvorani Avla - levo na Gospodarskem razstavišču

Starih  sort vinske trte v Sloveniji je veliko, strokovnjaki ocenjujejo, da jih je prek sto. To pomeni,  da ima Slovenija bogato vinogradniško tradicijo. Te sorte ne predstavljajo samo genetskega potenciala in ohranjanja biodiverzitete, pač pa tudi tržno priložnost, saj vinski sladokusci iščejo nove okuse.
Seveda pri večini sort obstajajo razlogi za to, da so te sorte utonile v pozabo, vendar se naravni, še bolj pa človeški dejavniki spreminjajo, zato se  morda v  kateri od njih skriva zaklad za prihodnje rodove.       
Prof. dr. Denis Rusjan, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Radojko Pelengić, Kmetijski inštitut Slovenije, ter Andreja Škvarč, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica,  bodo pripravili pregled  tistih sort iz nabora starih, za katere menijo, da nosijo v sebi zanimive lastnosti. Pregled bo spremljala tudi degustacija vinificiranih vzorcev nekaterih sort. Strokovnjaki bodo odgovarjali na vaša vprašanja in  predloge ter vam svetovali,  kako pridobiti ustrezen sadilni material omenjenih sort.