SI
Show menu

Vtisi o Vinu Ljubljana

Iztok Klenar, predsednik Mednarodnega ocenjevanja vin

"V dneh ocenjevanja sta glavni igralec vino in ocenjevalec. 40 degustatorjev iz 11 držav je ocenjevalo več kot 300 vinskih vzorcev iz 19 držav. Naša naloga  je bila , da se temeljito posvetimo kakovosti vina, vsem parametrom, ki ga okarakterizirajo. Pri svojem delu so vina vestno ocenili, opisali in nagradili. Zahtevno delo z izborom svetovnih šampionov v finalu."

Matjaž Kovačič, vodja prireditve Vino Ljubljana

"Mednarodno ocenjevanje vin predstavlja najstarejše mednarodno ocenjevanje v Evropski uniji in svetu. Poleg medalj podeljujemo še posebna priznanja: svetovni šampion, trofejo Tsukamoto, diplomo Akos Asvany, prvak države, slovenski šampion, prvak vinorodnega okoliša, slovenski prvak sorte ter zmagovalec slovenskih vinskih posebnosti. Odličja bomo zmagovalcem podelili na slovesnem odprtju 51. Vinskega sejma 14. oktobra."

Harald Scheiblhofer, Weingut Scheiblhofer – Svetovni šampion 2014

"Pred 30 leti je bilo za vinarska podjetja v Avstriji ocenjevanje vin – Vino Ljubljana  najpomembnejše mednarodno ocenjevanje vin … Vinska klet Scheiblhofer se je že tedaj redno udeleževala ocenjevanja v Ljubljani. Dandanes je po svetu veliko mednarodnih vinskih ocenjevanj. Kljub temu da je Vino Ljubljana medtem izgubilo pomen, s katerim se je ponašalo pred 30 leti, je še vedno eno izmed najbolj prepoznavnih  in uglednih vinskih ocenjevanj, še zlasti zaradi svoje visoke profesionalne ravni. Prav zato prihajamo na Vino Ljubljana tudi letos."

Jožef Prus

"Medalja mednarodnega ocenjevanja  – Vino Ljubljana mi veliko pomeni, saj je svetovnega pomena, je najstarejše ocenjevanje, ima veliko veljavo tudi v slovenskem prostoru. Priznanja na takšnih ocenjevanjih gradijo blagovno znamko, predstavljajo  veliko priznanje za družino, celoten kraj …  Mi imamo velik nabor različnih vin, tudi na ocenjevanje damo vedno več različnih vzorcev, nagrajena so različna vina, in tudi to je pomembno za rast blagovne znamke in njeno prepoznavnost."

Boris Gašparin

"Vsaka nagrada in medalja pomeni vinogradniku in vinarju potrditev za njegovo delo. Trud vlaga pri nas v penine cela družina. Zlata medalja in šampion, ki smo ga prejeli na najstarejšem ocenjevanju vin na svetu leta 2014, pa je za Posestvo Silveri krona preciznosti in trdega dela v vinogradu in v vseh fazah negovanja  - od mošta, baze za penino pa vse do penine same. Ljubljansko ocenjevanje vin je zame izziv in ponos. Ob lanski ponovni oživitvi iskreno čestitam vodstvu in vsem sodelavcem z željo, da bi sejem in ocenjevanje rasla in rasla. Potomci nam bodo hvaležni."

Gsilain K. Laflame, delegat OIV in VinoFed, najuglednejših organizacij za trto in vino ob slovesni razglasitvi svetovnih šampionov

"Navdušen sem nad organizacijo ocenjevanja. Zavzemam se, da bi prireditev Vino Ljubljana ponovno postala članica Svetovne organizacije vinskih ocenjevanj VinoFed."

Pierre-Yves Fux, Veleposlanik Švice v Ljubljani

"Za Ljubljano sem prvič slišal pri svojih starih starših doma, v dolini Rena, kjer sta imela svoje vinograde. Bilo je v poznih sedemdesetih ali zgodnjih osemdesetih. Lokalni proizvajalec vin je celotni vasi ponosno oznanil, da je prejel nagrado na tem znanem mednarodnem tekmovanju. Ko sem pred dvema letoma prejel potrditev za mesto švicarskega veleposlanika v Ljubljani, so spet oživeli odlični spomini iz mojega otroštva. In, seveda, nisem zamudil priložnosti, da obiščem vinski sejem ter Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana."