SI
Show menu

Svetovni šampioni

Svetovni šampioni med vini 2015

Peneča vina

PENINA KAPPELMAN ZGP, 2006

VINSKA KLET FRELIH d.o.o.,  Slovenija
 »To priznanje naši družini pomeni zelo veliko. Je lepa nagrada za trud in znanje, vloženo v preteklih letih, hkrati pa velika spodbuda in izziv za prihodnost. Dobljeni šampion bo vedno ostal tudi eden izmed lepih spominov na mojega moža Petra, ki je to penino ustvaril. Nagrajena penina Kappelman  letnik 2006 je izdelana iz grozdja zeleni silvanec, pridelanega v domačem vinogradu. Je harmonična in zrela penina. To se odraža v njenem vonju, aromi in izgledu. Cenijo jo predvsem poznavalci penin.«


 
Veronika Frelih
Vinska klet Frelih d.o.o.
Mirna naravna sladka vina 

MODRA FRANKINJA SUŠENO GROZDJE, 2010

VINSKA KLET PRUS – JOŽEF PRUS,  Slovenija

»Priznanja Mednarodnega ocenjevanja  – Vino Ljubljana mi veliko pomenijo, saj so svetovnega pomena. Vino Ljubljana je najstarejše ocenjevanje, ima veliko veljavo tudi v slovenskem prostoru.
Priznanja na takšnih ocenjevanjih gradijo blagovno znamko, predstavljajo  veliko priznanje za družino, celoten kraj …  Mi imamo velik nabor različnih vin, tudi na ocenjevanje damo vedno več različnih vzorcev, nagrajena so različna vina, in tudi to je pomembno za rast blagovne znamke in njeno prepoznavnost.«Jožef Prus, 
Vinska klet Prus
Že šesto priznanje Svetovni šampion na Vinu Ljubljana

Bela suha mirna vina
CHARDONNAY BAGUERI, 2011 

VINSKA KLET GORIŠKA BRDA z.o.o., Slovenija

»To je zares vino za velike kozarce in posebne trenutke. Nadvse smo veseli šampionskega naziva, ki ga je v kategoriji suhih belih vin na ocenjevanju s takšno tradicijo kot je 57. Vino Ljubljana prejel naš Chardonnay Bagueri 2011. To odličje nadaljuje petnajstletni zaporedni niz medalj, ki jih je briški chardonnay prejel na mednarodnem ocenjevanju Chardonnay du monde v Franciji. Pridelali smo 26.000 steklenic, od katerih bo večina prodana na tuje trge. Za domače ljubitelje mu kljub šampionskemu nazivu ne bomo spreminjali cene.« 

Silvan Peršolja, direktor
Vinska klet Goriška Brda z.o.o.
Roze mirna vina
CABERNET SAUVIGNON ROSÉ, 2014
VÍNO MRVA & STANKO, s.r.o., Slovaška
Rdeča suha vina
OTAZU PREMIUM CUVÉE, 2011
BODEGA OTAZU S.A.U., Španija

Svetovni šampioni med vini 2014

Bela suha vina
CHARDONNAY BARRIQUE, 2013, VINARIJA STOBI DOOL UVOZ-IZVOZ GRADSKO, Republika Makedonija

ZLATA MEDALJA za vina
Amnita, 2011
Vranec Veritas, 2011
Chardonnay Barrique, 2013

“Glede na to, da je Vino Ljubljana najstarejše ocenjevanje vin na svetu, pomeni že osvojitev medalje veliko priznanje za kakovost našega vina. Postati šampion tega ocenjevanja pa je neprecenljiva potrditev …

Po drugi strani pomeni nagrada tudi veliko priznanje filozofiji vina, kakovosti naših  vin Stobi, naši vinorodni regiji in ne nazadnje tudi vinski inudstriji v Makedoniji nasploh.
Nagrada je za nas potrditev, da smo na pravi poti, hkrati pa je izziv in zaveza za nadaljnji razvoj, da postanemo še boljši.

Za ponovno sodelovanje na ocenjevanju vin Vino Ljubljana smo se odločili zato, ker prireditev Vino Ljubljana tujim vinarjem omogoča prepoznavnost na lokalnem trgu in je zato za nas dobra promocija naših vin v Sloveniji."

Dane  Jovanov, direktor
Vinska klet STOBI
Rdeča suha vina
SHIRAZ, 2012
ERICH SCHEIBLHOFER GmbH, Avstrija

ZLATA MEDALJA za vina
Shiraz, 2012
Cabernet Sauvignon, 2012
Merlot, 2012
Blaufrankisch Jois, 2012
Zweigelt Pradium, 2013


"Pred 30 leti je bilo za vinarska podjetja v Avstriji ocenjevanje vin – Vino Ljubljana  najpomembnejše mednarodno ocenjevanje vin. Ocenjevanj, na katerih bi Avstrijci sodelovali, je bilo zelo malo. Vinska klet Scheiblhofer se je že tedaj redno udeleževala ocenjevanja v Ljubljani. V središču pozornosti so bila v tistih časih predikat sladka vina.

Dandanes so po svetu veliko mednarodnih vinskih ocenjevanj. Kljub temu da je Vino Ljubljana medtem izgubilo pomen, s katerim se je ponašalo pred 30 leti, je še vedno eno izmed najbolj prepoznavnih  in uglednih vinskih ocenjevanj, še zlasti zaradi svoje visoke profesionalne ravni.

Kot smo pred 30 leti sodelovali na Vinu Ljubljana s sladkimi vini, smo se lani odločili, da se ocenejevanju ponovno pridružimo.  Od kar se je trg sladkih vin v Avstriji bistveno spremenil in jih tudi vinska klet Scheiblhofer proizvaja bistveno manj, smo sodelovali na lanskem Vinu Ljubljana z rdečimi vini. Na podlagi izkušenj iz preteklosti smo upali na Veliko zlato medaljo, a smo na naše presenečenje pristali med svetovnimi šampioni. Zaradi visoke profesionalne ravni ocenjevanja  prihajamo na Vino Ljubljana tudi letos."

Harald Scheiblhofer
Weingut Scheiblhofer
Bela mirna vina z ostankom sladkorja 
RUMENI MUŠKAT SUHI JAGODNI IZBOR, 2006, VINSKA KLET PRUS – JOŽEF PRUS,  Slovenija
SAUVIGNON SUHI JAGODNI IZBOR, 2001, VINSKA KLET PRUS – JOŽEF PRUS, Slovenija

ZLATA MEDALJA za vina
Rumeni muškat – suhi jagodni izbor, 2006
Sauvignon vino iz sušenega grozdja, 2009
Sauvignon – suhi jagodni izbor, 2011
Rumeni muškat – suhi jagodni izbor, 2011
Renski rizling – suhi jagodni izbor, 2011

"Medalje mednarodnega ocenjevanja  – Vino Ljubljana mi veliko pomeni, saj je svetovnega pomena, je najstarejše ocenjevanje, ima veliko veljavo tudi v slovenskem prostoru.
Priznanja na takšnih ocenjevanjih gradijo blagovno znamko, predstavljajo  veliko priznanje za družino, celoten kraj …  Mi imamo velik nabor različnih vin, tudi na ocenjevanje damo vedno več različnih vzorcev, nagrajena so različna vina, in tudi to je pomembno za rast blagovne znamke in njeno prepoznavnost.

Najstarejše mednarodno ocenjevanje Vino Ljubljana podpiram kot vinogradnik, veselimo se ga in smo radovedni, kako bo letos … Vsako leto sodelujemo na več ocenjevanjih. Letos smo vzorce poslali na ocenjevanje v ZDA, v Moldavijo, seveda pa sodelujemo na vigredi v Beli krajini, za nas je to eno osrednjih vsakoletnih dogodkov. Nimamo zadržkov v zvezi z udeležbo na mednarodnih ocenjevanjih, to dviga kakovost, vidiš, kako nekateri  letniki živijo naprej, se bogatijo, drugi manj, nekateri ne napredujejo, spet drugi pa postajajo  vsako leto boljši."

Jožef Prus
Vinska klet Prus
Peneča vina
SILVERI BLANC DE BLANCS VINTAGE, 2008
POSESTVO SILVERI, BORIS GAŠPARIN, Slovenija
 
ZLATA MEDALJA za vina
SILVERI BLANC DE BLANCS VINTAGE 2008
 
 
»Vsaka nagrada in medalja pomeni vinogradniku in vinarju potrditev za njegovo delo. Trud vlaga pri nas v penine cela družina. Zlata medalja in šampion, ki smo ga prejeli na najstarejšem ocenjevanju vin na svetu leta 2014, pa je za Posestvo Silveri krona preciznosti in trdega dela v vinogradu in v vseh fazah negovanja  - od mošta, baze za penino pa vse do penine same.

Za letošnje ocenjevanje vina smo se odločili po družinskem posvetu z gospodinjo vinogradov, ženo Maruško, obema sinovoma, Tadejem in Tarasom.
Jaz sem bil nad odločitvijo družine samo toliko bolj vesel, saj sem vzorce osebno odnesel na Gospodarsko razstavišče.
 
Ljubljansko ocenjevanje vin je zame izziv in ponos. Ob lanski ponovni oživitvi iskreno čestitam vodstvu in vsem sodelavcem z željo , da bi sejem in ocenjevanje rasla in rasla. Potomci nam bodo hvaležni.«
 
Boris Gašparin
Posestvo Silveri