SI
Show menu

Ocenjevanje 2017

Svetovni šampioni 2017:

Bela suha mirna vina
KOBAL SAUVIGNON, 2016
PETOVIONA d.o.o., Slovenija

Mirna naravna sladka vina
SÄMLING 88, 2013
WEINGUT HERMANN FINK, INH. ANNA FINK, Avstrija

Rose mirna vina
BUSUIOACĂ DOMENII, 2016
CASA DE VINURI COTNARI S.A., Romunija

Rdeča suha vina
DOMAINE LEPOVO GRAND CUVEE, 2015
LEPOVO, Republika Makedonija

Peneča vina
BOHEMIA SEKT PRESTIGE BRUT, 2014
BOHEMIA SEKT, s.r.o., Češka

Vsa nagrajena vina »

Ghislain K. Laflamme

Predsednik Vinofeda

Organizacija Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana je ena najučinkovitejših, kar jih poznam. Kot opazovalec iz Vinofeda sem impresioniran nad trudom, ki so ga vložili organizatorji, da je vse potekalo v znamenju integritete, objektivnosti in ustrezne formalnosti.

Zmagovalni vzorci so izbrani na podlagi zahtev OIV, celotno ocenjevanje pa preverjajo predstavniki OIV in Vinofeda, tako da je kupec lahko prepričan, da so vina, ki so dobila medaljo, res vredna tega pečata kakovosti.

Ekipa Vino Ljubljana je na ta dosežek lahko ponosna. Vino Ljubljana je najstarejše vinsko ocenjevanje na svetu in je na dobri poti, da postane najboljše na mednarodni ravni glede na dobro izbiro mednarodnih ocenjevalcev in število sodelujočih držav.

Bojan Kobal

Kobal Sauvignon, 2016, Petoviona d.o.o., Slovenija

Naziv Svetovni šampion na 59. Mednarodnem ocenjevanju – Vino Ljubljana pomeni za vsakega vinarja ponos, veselje, prepoznavnost. Prejeti naziv Svetovni šampion od tako uglednih ocenjevalcev in v tako izjemni konkurenci je neprecenljivo in eden od vrhuncev v vinarjevi karieri. 

Posebno vrednost dobi to priznanje, če ga prejmeš doma, na najstarejšem ocenjevanju in enem najelitnejših ocenjevanj na svetu. To pomeni za vinarja  prepoznavnost na slovenskem in mednarodnem trgu, hkrati pa povečano prodajo ne samo nagrajenega vina, temveč tudi celotne blagovne znamke. Kupci vina doma in po svetu zaupajo ne le prepoznavni blagovni znamki, ampak tudi nagrajenim vinom, še posebej če priznanje prihaja iz tako izbranega vinskega ocenjevanja, kot je Vino Ljubljana.

Guido Baldeschi, OIV

Vodja oddelka za enologijo in metode analiz

Bilo mi je v veliko zadovoljstvo drugo leto zapored predstavljati OIV na 59. Mednarodnem ocenjevanju vin – Vino Ljubljana. To mednarodno ocenjevanje leto za letom potrjuje svojo izjemno profesionalnost, hkrati pa je zelo gostoljubno in prijazno. Degustatorji poskušajo vina v prijetnem ambientu na Ljubjanskem gradu, v ustrezno velikem prostoru,  kjer lahko ocenjujejo vina v čudovitem okolju in odličnih pogojih. Organizacija je preprosto izvrstna: sprejem ocenjevalcev, organizacja ocenjevanja in profesionalnost vseh ljudi, vključenih v prireditev. Kaj lahko povem o vinih? Po mojem mnenju je kakovost vzorcev zelo visoka, verjetno zaradi preteklih letnikov (2016 in 2015), ki sta bila v povprečju zelo dobra po celi Evropi. Vino Ljubljana dokazuje, da imajo dandanes ljubitelji vina in potrošniki veliko izbiro različnih pokrajin in vinorodnih področij, ker lahko najdejo visoko kakovost v vsakem kotičku sveta. Slovenija ja odličen primer, njeni proizvodi nimajo kaj zavidati drugim znanim vinorodnim pokrajinam, saj je kakovost  vin in raznolikost vinorodnih področij tukaj naravnost izjemna. Za ljubitelje belih vin je Slovenija destinacija, ki se ji ne morejo izogniti, pa tudi ljubitelji rdečih vin lahko naletijo na nepričakovana presenečenja, še posebej če iščejo elegantna in delikatna vina. Če se znajdete v Sloveniji, je kozarec oranžnega vina obvezen in zaljubili se boste v to deželo.

Zoltan Zilai

Podpredsednik Vinofeda

Vedno je razburljivo in častno biti sodnik na najstarejšem mednarodnem ocenjevanju vin v Evropi. Vino Ljubljana je član Vinofeda, Svetovne zveze velikih mednarodnih tekmovanj vina in žganih pijačah. Kot pooblaščeni strokovnjak Vinofeda sem bil letos povabljen, da naredim strokovno oceno tekmovanja. Z zadovoljstvom sem opazil, da so organizatorji tekmovanja tako kot v prejšnjih letih natančno upoštevali predpise. Ocenjevanje in izbiranje vin iz 19 držav je potekalo strokovno. Komisije so bile disciplinirane. Prizorišče in strokovni pogoji za izvedbo ocenjevanja so ponovno opravičili tradicijo in mednarodni ugled te prireditve.

Čestitke slovenskim kolegom!

Hermann Fink

Weingut

To priznanje je za nas velika čast, še posebej za naše majhno družinsko podjetje. Izkušnja, da smo se z našim sladkim vinom tudi v mednarodnem merilu uvrstili med najboljše, pa me navdaja s ponosom ter opogumlja, da vztrajam na tej uspešni poti.

Vino Ljubljana poteka pod pokroviteljstvom uglednih mednarodnih organizacij:

OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino, Francija
UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija
VINOFED – Svetovna federacija vinskih ocenjevanj s sedežem v Kanadi

59. mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana

  • 48 degustatorjev iz 15 držav
  • 430 vzorcev iz 19 držav

Pregled rezultatov nagrajenih vin po državah 2017

Država / Country Št. vzorcev / No. of wines CH VZL ZL SR
1 Argentina / Argentina 20 6 1
2 Avstrija / Austria 24 1 12
3 Bosna in Hercegovina / Bosnia And Herzegovina 2
4 Češka / Czech Republic 38 1 1 11
5 Črna gora / Montenegro 3 2
6 Hrvaška / Croatia 10 1 2
7 Italija / Italy 4
8 Japonska / Japan 9
9 Kanada / Canada 4 1 3
10 Luksemburg / Luxembourg 13 3
11 Nemčija / Germany 10 2
12 Republika Makedonija / Republic Of Macedonia 16 1 5
13 Romunija / Romania 36 1 9
14 Slovaška / Slovakia 45 8
15 Slovenija / Slovenia 135 1 6 38
16 Španija / Spain 6 5
17 Srbija / Serbia 5 2
18 Urugvaj / Uruguay 10 6
19 ZDA / United States 12 1 4
SKUPAJ / TOTAL 430 5 10 118 1