SI
Show menu

Dobrodošlica

Spoštovane članice in člani komisij za ocenjevanje vin, cenjeni degustatorji,

v posebno zadovoljstvo mi je, da vas lahko pozdravim na uvodnem delu 58. mednarodnega ocenjevanja vin, eni najpomembnejših vinarskih prireditev v Sloveniji.

Vino in vinogradništvo imata za Slovenijo poseben pomen, vino je pomemben del naše kulture, tradicije in načina življenja ter s tem oblikuje podobo Slovenije kot vinogradniške dežele.

Vino se predstavlja na različne načine in eden pomembnejših je skozi pomen zaščitenih označb porekla. Te nam preko ene besede sporočajo kakovost, zgodovino, raznolikost, način in območje pridelave ter so ključnega pomena za prepoznavnost in zaupanje potrošnika.

Slovenija kot majhna destinacija ima na svojem ozemlju kar 47 zaščitenih proizvodov, od tega kar 17 zaščitenih označb porekla oz. geografskih označb za vina. Vsaka od njih predstavlja svoje zgodovinsko izročilo, kulturo, pridelovalne pogoje in posebnosti ter s tem kaže na raznolikost slovenskih pokrajin. Zato štejemo zaščitene označbe porekla za vinsko bogastvo, saj so izjemnega pomena za ohranjanje kulture in identitete ter jih moramo varovati in spoštovati.

Prav zato, ker zaščitene označbe porekla nosijo v sebi to zgodovinsko izročilo in sporočilo ljudi, ki tam živijo, je vsaka zaščita dragocena, ne glede na to kakšen obseg pridelave stoji za njo. Pomena in teže zaščitene označbe porekla ne določata velikost območja in obseg pridelave posameznega zaščitenega proizvoda. Za prepoznavnost območja so pomembne posebnosti, ki jih tak proizvod izkazuje, njegova povezava s tradicijo, kulturo in zgodovino. 

Dovolite mi, da se glede na letošnje ekstremne vremenske situacije dotaknem tudi teh, ki vinogradnikom in vinarjem prinašajo obilo težav tako pri nas, kot v sosednjih državah. Ker sta spomladanska pozeba in sneg povzročila veliko škodo v kmetijstvu in sta na posameznih območjih tudi izjemno zmanjšala pridelek grozdja ter posledično tudi vina, ponekod pa bo vpliv čutiti tudi v naslednjem letu, smo na ministrstvu že pripravili predlog interventnega zakona z ukrepi za reševanje posledic nedavne pozebe. Zakon bo vsaj nekoliko omilil nastalo škodo in omogočil vinogradnikom in vinarjem ohranitev obstoječih tržnih poti. 

Spoštovani,

Slovenija se po pridelanih količinah vina seveda ne more primerjati z vinarskimi velesilami, lahko pa se s kakovostjo in raznovrstnostjo postavimo ob bok najboljšim na svetu. Zato so ključnega pomena za obstoj in nadaljnji razvoj vina in vinske kulture v Sloveniji spoštovanje posebnosti in njihovih zaščit, promocija le-teh ter osveščanje potrošnikov. K temu izjemno pripomorejo tudi tradicionalne prireditve, kot je mednarodno ocenjevanje vin in sejem VINO LJUBLJANA, kjer se lahko naša vina ter vina iz drugih držav predstavijo širšemu občinstvu, nagrajenci pa na podlagi ocenjevanj prejmejo pomembno priznanje za svoje dosežke in vložen trud.

Vsem degustatorjem v imenu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želim uspešno ocenjevanje.


Mag. Dejan Židan, minister 
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano R Slovenije
/zapisana predloga/

Spoštovani degustator!

Dobrodošli v Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016. V mestu, ki je v najkrajšem času doživelo največ sprememb v smeri trajnostnega razvoja in zato postalo prvi in edini zeleni svetilnik v osrednjem in jugozahodnem delu Evrope. Naj vas ta svetilnik očara v dneh 58. Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana!

Dobrodošli na Ljubljanskem gradu, ki se dviga nad starim mestnim jedrom. Od tu lahko dobro opazite, da vas v resnici pozdravljamo v zelenem mestu. Dobrodošli na južnem pobočju grajskega hriba, kjer je dober mesec zasajen sodoben grajski vinograd, ki zaokrožuje vinsko zgodbo o Ljubljani kot mestu trte in vina. Tudi Vino Ljubljana ima kot najstarejše ocenjevanje vin na svetu zasluge, da je OIV leta 1987 v Rimu podelil Ljubljani ta ugledni naziv. Vinograd, posejan z več kot 1000 trsov zweigelta in chardonnayja, si bomo ogledali v nedeljo, zadnji dan letošnjega ocenjevanja. 

Dobrodošli na reki Ljubljanice, po kateri bomo pluli v soboto, drugi dan ocenjevanja, in uživali družabni utrip mesta na njenih prenovljenih obrežjih. 
Dobrodošli v Goriških Brdih, ki vas kot vsak izmed devetih vinorodnih okolišev v Sloveniji pozdravlja v deželi vinogradniške in vinarske kulture z bogato kulturno dediščino in vrhunskimi sodobnimi dosežki na tem področju gospodarstva ter ljudskega znanja. V soboto vas bomo popeljali v Dobrovo, v klet Brda, ki je lani poleg drugih nagrad za enega od svojih vin prejelo naziv svetovnega šampiona. 

Voda ni vino in vino ni voda! O tem, kaj je najžlahtnejše vino, boste ta konec tedna v družbi  40 degustatorjev iz 14 držav med več kot 400 vzorci odločali vi. A naj vas steklenica muzejske vode spremlja na 58. Mednarodnem ocenjevanju vin – Vino Ljubljana pa tudi drugod kot spomin na eno redkih evropskih prestolnic, ki se lahko pohvali s pitno vodo iz pipe brez predhodne obdelave. Vino v presojo pa prepuščamo vam, spoštovani degustatorji!

Dobrodošli na Vinu Ljubljana 2016! V imenu organizatorja, Gospodarskega razstavišča, vam izrekam iskreno dobrodošlico.


Mag. Iztok Bricl, direktor
Gospodarsko razstavišče

Spoštovani gospod minister, mag. Dejan Židan, cenjena gospod Ghislain K. Laflamme, predsednik VINOFED (the World Federation of Major International Wine and Spirits competitions) ter Guido Baldeschi iz OIV (International Organisation of Vine and Wine) iz Pariza, spoštovani predsednik 58. Ocenjevanja Iztok Klenar, dragi kolegi in sodelavci!

Dobrodošli v Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, dobrodošli na Ljubljanskem gradu na 58. Mednarodnem ocenjevanju vin – Vino Ljubljana, ki v organizaciji Gospodarskega razstavišča poteka vse od 1955. leta.

Kot pravi pregovor, Povej mi, kaj piješ, in povem ti, kdo si, mi dovolite, da nas predstavim: ste cenjena družba 40 degustatorjev iz 14 držav. Od danes pa vse do nedelje boste okušali 411 vzorcev iz 21 držav. Vinske vzorce vam bodo točili dijaki in študenti Centra biotehnike in turizma GRM Novo mesto pod vodstvom prof. dr. Tatjane Košmrl z Biotehniške fakultete. Za neoporečno digitalizacijo ocenjevanja bo skrbel Tomislav Kalan s svojo ekipo. Kot smo že omenili – predsednik 58. ocenjevanja je Iztok Klenar. 

In tu je še ekipa Vino Ljubljana z Gospodarskega razstavišča: Darja, Taja, Tjaša, Milena, Urh, Jernej, Marjana in – jaz, Matjaž Kovačič, kot vodja.

In če se pošalim z besedami Charlesa Dickensa Wine in, truth out / Vino noter – resnico ven, vas že čez nekaj trenutkov vabimo k delu v vlogi okuševalcev.  K iskanju resnice. 

Spoštovane dame in gospodje, kot vedno – zadnja beseda bo vaša. Želim vam in nam ocenjevanje, ki ga bomo po dobrih novicah še dolgo pomnili.  

Matjaž  Kovačič, vodja
Vino Ljubljana

Spoštovane prijateljice in prijatelji, kolegice in kolegi,

najprej bi se Vam najiskreneje zahvalili, da ste sprejeli naše povabilo in s svojo prisotnostjo prispevali k visokemu strokovnemu slovesu tega najstarejšega ocenjevanja vin, ki poteka pod nazivom Vino Ljubljana v 58. izvedbi. Prav znanje, izkušnje in strokovnost so lastnosti, ki pripomorejo, da v vinu odkrivamo izvor, tradicijo, hedonistične posebnosti in njegovo originalnost.

Sodniki na letošnjem ocenjevanju prihajajo iz 14 držav in iz veliko različnih vinorodnih okolišev, kultur, vinarske tradicije; prav tako pa 408 vzorcev vin z različnimi geografskimi porekli predstavljajo bogat izbor vin, ki imajo različne odtenke barv, drugačno globino barv, persistenco okusa, intenzivnost vonja, strukturo taninov in čas zorenja.

S ponosom ugotavljam, da je tudi letos ponovno izkazan velik interes med proizvajalci vin doma in v tujini, da sodelujejo s svojimi vzorci na tem prestižnem in predvsem visoko strokovnem ocenjevanju. Primeren ambient, anonimnost vzorcev, idealna temperatura serviranja, računalniški sistem omogočajo, da sodniki vzorce analizirajo umirjeno, sproščeno in poglobljeno. V komisiji sodelujejo trije mednarodni sodniki in dva domača.

V nadaljevanju doživetij, ki Vam jih želimo pričarati ob vašem tridnevnem bivanju v Ljubljani, smo pripravili nekaj kulturnih in sproščenih dogodkov, med njimi tudi obisk enkratne vinske destinacije Goriških Brd s svojo enogastronomsko vsebino. Končal bi z mislijo našega velikega ljubitelja vina in estetike, viteškega prijatelja Draga Medveda: »Kar so na nebu zvezde, je na zemlji vino.«

Iztok KLENAR, predsednik
58. Mednarodno ocenjevanje – Vino Ljubljana