SI
Show menu

Zlata radgonska penina rose, 2012 – Svetovni šampion Vino Ljubljana 2018

16. 4. 2018

Jo poznate? Osnovno vino tega roseja predstavlja 100 % modri pinot letnika 2012. Na sekundarno fermentacijo je bila polnjena v steklenice maja 2013. Po sekundarni fermentaciji je penina 4 leta zorela na kvasovki. Degoržirana je bila v oktobru 2017. Penino odlikuje nežna rose barva, ki spominja na barvo lososa – gre za tipični odtenek Zlate radgonske penine rose. Mehurčki so drobni, fini, verige iskrenja številne. Na vonju zaznamo zrelo rdeče sadje, sledita mesena in slamnata aroma, ki sta pričakovani in dokazujeta dozorelost. Cvetica je zbirka sadnih arom. Še vedno mladostno in mineralno in zato aromatsko pritajeno. Ravnotežje med sladkostjo in kislostjo je skladno, a vendarle vseeno malo v prid slednje. Zlata radgonska penina rose 2012 se je v zadnjem letu dni dobro odrezala tudi na nekaterih drugih mednarodnih ocenjevanjih. Čin čin!

Zlata radgonska penina je najstarejša slovenska penina, ki jo v Radgonskih goricah že 160 let pridelujejo po t. i. tradicionalni ali klasični metodi z vrenjem v steklenicah. Prvotni fermentaciji vina sledi ustekleničenje ob dodatku kvasovk, ki inducirajo sekundarno fermentacijo, s katero se oblikujejo za peneče se vino tako nepogrešljivi mehurčki. Zlata radgonska penina odleži na kvasovkah najmanj 24 mesecev, za najžlahtnejše trenutke pa pridelujejo tudi posebne letnike penin, ki so na kvasovkah zorele vse do 10 let! Zlata radgonska penina sodi med penine blanc de blancs, kar pomeni, da je pridelana iz čistega Chardonnaya. Vse Zlate penine so letniške penine, v klasičnem asortimanu pa lahko izbirate med zelo suhosuho, polsuho in rose (suho, pridelano iz čistega modrega pinota) Zlato radgonsko penino.