SI
Show menu

Na sejmu tudi pristne slovenske žganjice

10. 9. 2015
Na pobudo Nedeljskega dnevnika in priljubljenega Tofa se bo na sejmu odvil prvi simpozij slovenskih pristnih žganjic. Ob številnih vrstah vina, od terana do rizlinga in žganih pijač, od viskijev do konjakov pa v Sloveniji že od nekdaj kraljujejo domača žganja, če omenimo le slivovko,  brinjevec ali medico.  Na simpoziju bodo in bomo iskali nove pristne, inovativne, samonikle slovenske žganjice. Nekatere imajo tudi zgodovinsko tradicijo, kot na primer karapampuli, ali pa domači likerji in »takratki«, tudi kot aperitivi pred jedjo ali kot  digestivov po jedi. Domačija Čebron v Preserju pri Braniku ima svoje pristno muškatno žganje in grapa shardone. Domačija Tomažič v Goriških Brdih vinsko rutico in domače likerje žižula, prunja, amarena, kutina. Društvo destilarjev iz Križ na Gorenjskem, ki ga sestavljata dva oče in sin Andrej Kavčič, pod blagovno znamko Krucefix po tradicionalnih metodah izdelujeta 40 vrst različnih žganjic: ruševje, macesen, smrekova grenčica, rdeča vrtnica, materina dušica, liker žajbelj, rabarbara itd. Vabljeni, da tudi vi svojega »takratkega« prijavite:tof@nedeljski.si ali na naslovu BUTIK NEDELJSKEGA, Kopitarjeva 2, 1.000 Ljubljana. Pripišite ime žgane pijače in naslov izdelovalca. Čas je še vse do konca septembra.