SI
Show menu

Novice

13. 9. 2017

Slovesna podelitev priznanj Vino Ljubljana

Priznanja zadnjega, 59. Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana, ki se je odvilo od 30. junija do 2. julija letos in na katerem je 48 degustatorjev iz 15 držav med 430 vzorci iz 19 držav izbralo najboljše, bomo podelili 20. septembra v Atriju Mestne hiše ob 18. uri.
Preberi več
3. 7. 2017

Med svetovnimi šampioni 59. Mednarodnega ocenjevanja vin tudi slovensko vino

Od 30. junija do 2. julija je v organizaciji Gospodarskega razstavišča na že 59. Mednarodnem ocenjevanju vin – Vino Ljubljana 48 degustatorjev iz 15 držav med 430 vzorci iz 19 držav izbralo naslednje svetovne šampione ...
Preberi več
28. 6. 2017

Vino Ljubljana v že 59. izvedbi mednarodnega vinskega ocenjevanja

Ta konec tedna bo na Ljubljanskem gradu v organizaciji Gospodarskega razstavišča potekalo že 59. Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana. Od petka do nedelje bo 48 degustatorjev iz 15 držav ocenjevalo skoraj 420 vzorcev iz 19 držav. Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate ter srebrne medalje.
Preberi več
20. 10. 2016

Vinski sejem je tu!

V četrtek in petek, 20. in 21. oktobra, lahko okušamo vina in druge pijače na razstavnih prostorih vinarjev, vinogradnikov, vinskih konzorcijev iz Slovenije in tujine. Za razne prigrizke, od sirov do jedi na žaru, je na sejmu dobro poskrbljeno. Tudi letos sodeluje na prireditvi legendarni Tone Fornezzi Tof z vseslovenskim tekmovanjem v mešanju pijač, simpozijem pristnih slovenskih žganic ter odkrivanjem jedi, oplemenitenih z vinom. Obiščite še predavanja in delavnice, na katerih lahko med drugim pobliže spoznavate izbrana vina in druge pijače, kot so malvazija, rebula, nagrajena vina Kleti Brda, teran, penine ter nekaj vrst žganih pijač. Mlade od 18 do 30 let vabimo na poučne delavnice o zmernem uživanju vina tudi tako, da smo jim s predhodno prijavo nanje omogočili brezplačno vstopnico na vinski sejem. Vabljeni v družbi prijateljev, če vas je pet, vas na blagajni čaka znižana vstopnica.
Preberi več
19. 10. 2016

O starih vinskih sortah

Starih sort vinske trte v Sloveniji je veliko, strokovnjaki ocenjujejo, da jih je prek sto. To pomeni, da ima Slovenija bogato vinogradniško tradicijo. Te sorte ne predstavljajo samo genetskega potenciala in ohranjanja biodiverzitete, pač pa tudi tržno priložnost, saj vinski sladokusci iščejo nove okuse. V petek dopoldne s pričetkom ob 13. uri bodo o njihovi preteklosti spregovorili na okrogli mizi Stare sorte vinske trte – muzej ali prihodnost, v četrtek zvečer ga bo govora o vitovski ali vitovski grganja, ki je ena od skoraj pozabljenih, starih in avtohtonih sort iz slovenskega in italijanskega Krasa. Njena popularnost na trgu v zadnjih letih raste. Omogoča pridelavo zelo različnih vin, kar jo naredi za zanimivo tako za vinarje kot za tujce.
Preberi več
19. 10. 2016

Pri dolenjskih vinogradnikih je veselo

Na cvičkovem odru v dvorani Kocka bo oba dneva živahno: v četrtek na njem prepevajo pevci iz Šentjanža, v petek od 15.30 do 18.30 ure nastopajo Trškogorske ljudske pevke in glasbena skupina Nasmeh Trebnje, ki vas bo razvedrila vse do 22. ure.
Preberi več
18. 10. 2016

Okušajte odlična vina na vodenih degustacijah

Degustirajte na razstavnih prostorih, vabljeni pa tudi na vodene degustacije v četrtek popoldne na okušanje 12 slovenskih vin, ki so bila lani deležna največje pozornosti v tujini. Hkrati je to vsebina razprodane prve predstavitve slovenskih vin doslej v okviru najbolj prestižnega programa degustacij na sejmu Vinitaly (Verona, Italija, 2016). Sledi spoznavanje sloga in tipologije vina: od mirnega belega in rdečega vina do predikatnega vina v družbi priznanega enologa Dušana Brejca iz Vinske družbe Slovenije. Spoznajte še malvazijo, rebulo in penine. V petek pa vabi Klet Brda na vodeno degustacijo nagrajenih vin; spoznajte zgodovino terana, zvečer pa se potopite v Svet vinskih mehurčkov v organizaciji Mabat Int d.o.o..
Preberi več
18. 10. 2016

Na sejmu tudi žgane pijače

Na sejmu se predstavljajo tudi nekatere žgane pijače, med njimi znameniti francoski konjak Courvoisier v petek popoldne. V družbi legendarnega Toneta Fornezzija Tofa spoznajte pristne slovenske žganice, pa tudi recepte za jedi, oplemenitene z vinom, prav tako v petek, v četrtek pa se mu pridružite na 1. Vseslovenskem tekmovanju v mešanju pijač – Premium Cocktail SLO 2016.
Preberi več
17. 10. 2016

V četrtek in petek na Vinski sejem!

Izkoristite ugodnosti, ki jih ponujamo za ljubitelje odličnih vin! Sejem je odprt od 15. do 22. ure, v petek pa do 23. ure. Priporočamo, da ga obiščete peš ali z avtobusom LPP, ki vas, če vozniku pokažete vstopnico tistega dne, brezplačno odpelje s postajališča GR. Vstopnica vključuje kozarec in tri degustacijske kupone. Potem ko jih porabite, jih lahko tudi dokupite. Če ste mladi od 18 do 30 let, se prijavite na enega od poučnih predavanj in obiščite sejem brezplačno. Že v četrtek na primer vas vabimo na poučno predavanje o zmernem pitju vin.
Preberi več
12. 10. 2016

Vino Ljubljana je tu!

Nocoj bomo na Gospodarskem razstavišču podelili priznanja nagrajenim vinom zadnjega, tj. 58. Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana. S ponosom najavljamo, da so se med svetovne šampione uvrstila kar štiri vina iz Slovenije. Pa poglejmo, komu vse bo nocoj mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in častni pokrovitelj prireditve Vino Ljubljana, na slovesni podelitvi izročil priznanje: med belimi suhimi mirnimi vini – RUMENI MUŠKAT, 2015, VINO GAUBE – ALOJZIJ GAUBE, med penečimi vini GOURMET ROSE 1,5 l, 2003, ISTENIČ d.o.o., ter ZLATA RADGONSKA PENINA, 2012, RADGONSKE GORICE GORNJA RADGONA d.d., med mirnimi naravnimi sladkimi vini pa SAUVIGNON L.V., 1999, VINSKA KLET PRUS – JOŽEF PRUS. Ostala dva svetovna šampiona prihajata iz Makedonije – GRAND CUVÉE LEPOVO, 2013, LEPOVO, med rdečimi suhimi vini, ter iz Slovaške – CABERNET SAUVIGNON ROSÉ PREMIUM, 2015, CHATEAU MODRA, a.s., med roze mirnimi vini.
Preberi več